Dette er den første af en ny serie om Danske Møbeldesign.

Dette er den første af en ny serie om Danske Møbeldesign som jeg først havde offentliggjort i dansk Træbearbejdning Magazine i september 2008. Jeg skriver dette i forbindelse med en renæssance i Danske møbelkunst og møbeldesign. En gylden periode beslægtet med Thomas Chippendale, Sheraton og Hepplewhite, store navne henviser til et stort periode på danske møbelkunst.

Thomas Chippendale

Forhåbentlig vil jeg være i stand til at fortælle  dig om, hvad godt design er, hvad god møbelkunst er, hvad kvalitet er, hvad kunst er.

Af alle disse ting er afgørende, hvis man skal få mening ud af godt håndværk. Intet bedrøver mig mere end at se hundrede endda tusindvis af timer hældes i et stykke udsøgt håndværk kun at blive svigtet af dårlig design.

Hvis teknik og håndværk give os “hvordan”, så design giver os en forklaring, i hvert fald delvis, da til ‘hvorfor’. Grunden, motivation, for at bruge hundredvis af timer gør noget virkelig ekstraordinært.

“Der er ikke sådan noget som kunst ….. er der kun kunstnere, der er begunstiget med en gave at afbalancere former og farver, indtil de får det rigtige.

Thomas Chippendale2

Sjældnere, der besidder integritet karakter, som aldrig hviler indhold med halve løsninger, men er klar til at give afkald på alle nemme effekter, alt overfladisk succes for slid og kvaler oprigtig arbejde “Ernst H Gombrich 1950. Historien om kunst. Dette er første afsnit en af de tidligste udgaver af, hvad der ville beskrive sig selv som en af de mest berømte og populære bøger om kunst nogensinde udgivet. I 45 år har det været uovertruffen som en introduktion til hele emnet, fra de tidligste hulemalerier til eksperimenterende kunst af i dag. Alligevel Prof. Gombrich radikale og kraftfuld introduktion til emnet er blevet hærdet i årenes løb til noget lidt mere imødekommende over for kunstmarkedet i dag.

At sige, at der er ikke sådan noget som kunst, men sandt, er udfordrende. I stedet at fokusere på de udfordringer producenten frem for hvad der produceres, er forfriskende, for det er denne proces, som vi ønsker at undersøge. Hvordan gør man, hvad er det gjort for, hvad der er vigtigt om det, hvordan den kreative håndværker arbejde, hvad der er værdifuldt, hvad der ikke er.

Tags: , , , ,

Comments are closed.